top of page

Angol karácsonyi puding

"Stir up Sunday", azaz "keverd be vasárnap" van.

Csak most, vasárnap délután értesültem erről a döbbenetes hírről. Nem is az a döbbent, hogy létezik egy ilyen nap az angoloknál, hanem az, hogy ezt én nem tudtam. Pedig istenigazából el is várja az ember az angoloktól, hogy ne csak annyit mondjanak, hogy karácsony előtt 5-6 héttel álljunk neki a karácsonyi süteménynek, mert az úgy lesz jó, hanem legyen erre egy konkrét, kijelölt napjuk. Bekeverő Vasárnap.

Agyam dobom ell.

Nagy rajongója vagyok az angol karácsonyi ételeknek. A karácsonyi pudingjuk különösen lenyűgöz és ezzel a bekeverő vasárnappal attól tartok, hangyányit tovább nőtt a rajongásom.



Kezdjük akkor a puding fogalmának tisztázásával:

az angoloknál a puding (aminek próbája az evés, mint tudjuk), nem a pohárból kikanalazott csoki vagy vanília krém, ahogy azt gondolnánk. A puding a desszert.


A karácsonyi puding egy nagyon okosan kitalált dolog:

  1. Olyan alapanyagokat használ, ami minden tisztességes háziasszony konyhájában van,

  2. Jól variálhatók az alapanyagok,

  3. Hetekkel korábban kell elkészíteni, így a karácsonyi őrületben erre már nincs gond,

  4. Sokáig eláll.



Tippek, trükkök:

  • Tényleg csináljuk meg novemberben, mert jót tesz neki, ha áll, összeérnek az ízek. Ha tradicionális angolok szeretnénk lenni, akkor az ádvent előtti utolsó vasárnapon, tweed szoknyában, gyapjú pulóverben. Lovely.

  • Miben főzzük? Klasszikusan egy levágott aljú félgömb formában. Nem klasszikusan meg nézünk szét mi van a szekrényben, ami bírja a hőt. Én kerámiában szoktam. A müzlis tál pl pont jó, ha kisebb adagokat szeretnénk készíteni.

  • Veszettül zsírozzuk ki a formát, amiben főzni fogjuk, mert különben nem jön ki belőle. Ismerek olyat, akivel ez megtörtént. Nem volt gond, körbeültük kiskanállal és kiettük. Fincsi volt. És egyáltalán nem emlékeznék arra a barátnős összejövetelre, ha nem rontottam volna el a puccosnak, menőnek szánt angol karácsonyi pudingot.

  • A klasszikus recept faggyút használ zsiradéknak. Én meg disznózsírt. Egy vegetáriánus angol barátom azt mondta, hogy neki mindig margarinnal csinálja az anyukája. Gondolom a kókuszzsír is opció lehet. Vajjal még nem próbáltam, picit félek a tejtermékkel a hetekig állás miatt, bár a mézeskalácsban is elvan egy évig.

  • Variáljuk az aszalt gyümölcsöket kedvünk, ízlésünk, kamrakészletünk szerint. A klasszikus receptben a különböző mazsolák szoktak többségben lenni. Én még sosem csináltam csak mazsolából. Az enyémben idén görög mazsola, aszalt vörös áfonya és aszalt alma lesz (mert ez van itthon dögivel), talán egy kis aszalt sárgabarackkal megbolondítva.

  • A folyadékkal is játszunk bátran. Ez a recept sört ír, alternatívaként narancslevet vagy teát. Én talán sörös receptet eddig még nem is láttam. Mi egyébként fehér borban vagyunk erősebbek, vagy almalében. Amennyiben kihűlt teát használunk, angolosan, én javasolnám, hogy a koffein miatt ne erős fekete tea legyen, hanem inkább gyümölcs.

  • A kenyérmorzsa helyett használjuk bátran a túlsütött vagy istennek sem akar megpuhulni ledarált mézeskalácsot. Már ugye az, akinek szokott ilyen lenni. Nálam többnyire akad.

  • Ha több kisebb adagot készítünk, csökkentsük a főzési időt. Arra figyeljünk, hogy egy edényben egyforma adagokat készítsünk az optimális vízszint és a főzési idő miatt.

  • Több réteg (hogy ne ázzon át) egyszerű fehér zsírpapírba csomagolva, piros masnival, klasszikus, ódivatú, cuki ajándék.


Recept:

Hagyjuk a sajátomat, itt az angol királyi család receptje. Variáljátok nyugodtan, szerintem nem fog megsértődni Erzsébet.



2 db 1kg-os pudinghoz:


🍇 250g raisins - mazsola

🍇 250g currants - ribizli

🍇 185g sultanas - aranymazsola

🍊 150g mixed peel - reszelt citrus héj vegyesen

🧈 250g suet or vegetarian suet - faggyú

🍞 250g breadcrumbs - zsemlemorzsa

🌾 90g flour - liszt

🎄12g mixed spice - (mézeskalács) fűszerkeverék

🥚 2 whole eggs - egész tojás

🍬180g demerara sugar - cukor

🍺 275ml beer - sör

🍹 40ml dark rum

🥃 40ml brandy

🫖 If you don’t want to use alcohol, you can substitute for orange juice or cold tea. - narancslé vagy tea, ha nem akarsz alkoholt használni.




Elkészítés:

  1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat.

  2. Hozzáadjuk a zsiradékot, tojásokat.

  3. Hozzáöntjük a folyadékot.

  4. Alaposan elkeverjük.

  5. Alaposan kizsírozzuk a formát.

  6. Beletesszük a masszát, lenyomkodjuk, rásimítunk egy méretre vágott zsírpapírt.

  7. Befedjük dupla réteg alufóliával.

  8. Egy akkora fazék aljába, amiben kényelmesen elfér a forma, konyharuhát teszünk.

  9. Beleállítjuk a pudingos edényt, annyi vizet töltünk bele, hogy a forma 3/4-ig érjen.

  10. Lefedjük a fazekat és 6 órán át gyöngyözve főzzük. Figyeljünk a vízre és pótoljuk, ha kell.

  11. Amikor elkészült, kihűtjük és választhatunk:

    1. Ha karácsonykor felmelegítve szeretnénk tálalni, akkor főzőformástól csomagoljuk el (majd mielőtt fogyasztanánk, 3 órán át melegítjük a főzésnél leírt módon.

    2. Több réteg zsírpapírba csomagoljuk és hűvös helyre tesszük karácsonyig.


580 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page